onsdag 14 oktober 2009

Vego + GI = sant?

Det börjar bli kallt även i Lund, som väl ligger nära kontinenten? :) Höstlöven lyser orange och gula, mina nya fina fjällrävenjacka börjar bli kall (jag har då bara t-shirt under på morgon eftersom det blir så varmt att cykla fullt påbyltad, ständig dessa övervägningar). Nu har jag påbörjat en kurs om äldres hälsa och ohälsa. Första veckan (nu) läser vi socialpsykologi, något som kan komma väl till pass under praktiken. Det brukar alltid bildas grupper inom eller mellan arbetslag eller mellan olika typer av befattningar (chef-arbetare eller mellan undersköterskor och arbetsterapeuter eller vad det nu kan vara). Det är intressant, frågan är hur ofta folk är beredda att ändra på sina vanor för att gruppen och förutsättningarna ändras.

Jag har nu varit vegetarian i över nio år, och jag ämnar att fortsätta med detta då jag inte vill uppmuntra djurindustrin. Jag äter ekologiska ägg och dricker ekomjölk och -fil så länge jag kan hitta det. Nu har jag börjat fundera på att äta lite mer åt GI-hållet. Jag har ju länge vetat att det är bra att hålla blodsockret på en jämn nivå för att man inte ska riskera att drabbas av diabetes i senare år (den livsstilsberoende formen då, typ 1-diabetes kan man ju få hur bra man än äter).

Nu när jag har läst om diabetes i skolan så har jag lärt mig mer om hur insulin fungerar. Det utsöndras ju efter en måltid, för att sänka blodsockret till en normal nivå. Detta gör att om man ofta höjer blodsockret mycket, så "missbrukar" man insulinet, och insulinkänsligheten minskar med tiden. Genom att hålla blodsockret i styr så utsöndras inte insulin i onödan. Insulin har en förmåga att bygga upp fettvävnad, det har även en förmåga att hindra nedbrytningen av densamme. Alltså är det bra att hålla blodsockret jämnt om man även vill hålla vikten.

Nu börjar då jakten på vettiga vegorecept som även är GI. Halloumiost, here I come! Jag bör nog även skaffa mig koll på hur GI är i olika sorters grönsaker. Potatis har visserligen högt GI, men det är ju nyttigt, och kokt avsvalnad potatis (perfekt till en fransk potatissallad) har lägre GI än kokt varm potatis eller potatismos.

Usch vad tråkigt det här inlägget blev, jag hade kunnat filosofera hur länge som helst över svält vs fetma i olika delar av världen. Som blivande sjuksyrra vill jag gärna föregå med gott exempel, men visst är det en djungel där ute...

1 kommentar:

Den ovilliga soctanten sa...

Baljväxter är väl bra, överlag saker med hög proteinhalt, men kan du inte lika gärna äta ofta? kram